Les patates del dimoni, l’olla d’en Pere Botero, el conill del bosc nevat, el plat de l’enveja, el gerricó de mel ensucrada amb mató o l’escudella de pastor són alguns de la quarantena de plats que 16 restaurants de l’Alta Segarra han ideat amb motiu del 90è aniversari dels Pastorets de Calaf. Per celebrar aquesta efemèride, s’han organitzat les primeres Jornades Gastronòmiques dels Pastorets de Calaf que tenen per objectiu crear un maridatge entre la tradició i la gastronomia i involucrar tota la ciutadania en aquesta celebració. I és que el text dels Pastorets ja inclou moltes escenes amb paraules o frases relacionades amb la cuina i la gastronomia.
Els 16 restaurants els podeu trobar als municipis de Calaf, Jorba, Rajadell, Castellfollit de Riubregós, Calonge de Segarra, Torà, Sant Pere Sallavinera, Conill, Sant Martí de Sesgueioles, Rubió, Els Prats de Rei i Sanaüja. Durant els mesos de desembre i gener ofereixen menús gastronòmics inspirats en els Pastorets de Calaf. Cada restaurant ha elaborat un menú amb productes de proximitat que tenen a veure amb algun passatge de l’obra dels Pastorets de Josep Maria Folch i Torres. En total, s’han creat més d’una quarantena de plats entre els quals s’hi troba l’olla d’en Pere Botero, el gerricó de mel ensucrada amb mató, el conill del bosc nevat, el plat de l’enveja o l’escudella de pastor. La majoria de restaurants han elaborat un menú amb un primer plat, un segon i unes postres, tot i que, per exemple, el restaurant Dusfort de Calonge de Segarra ha ideat un menú degustació de set plats que fan referència als set pecats capitals, molt presents a l’obra de Folch i Torres.